Składniki:
- 450g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80g masła
- 200g ksylitolu
- 3/4 szklanki mleka
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 łyżki miodu
Polewa:
- 1/2 szklanki kakao
- 2/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Jajka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj 2-3 krople aromatu, miód, mleko, miękkie masło. Zmiksuj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka 20*20 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok 25 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystudź i pokrój w kostkę.
Przygotuj polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuść kakao, olej kokosowy, miód, ekstrakt waniliowy i mleko. Zagotuj, wymieszaj i od razu zdejmij z ognia. W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczaj kostki ciasta i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
muszę je zrobić w końcu!
OdpowiedzUsuńwarto :D
UsuńUwielbiam, ale bardzo dawno ich już nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:) Smaki dzieciństwa :)
UsuńTo smak mojego dzieciństwa - często robiłam je z mamą. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo :) Zawsze byłam cała w czekoladzie i wiórkach kokosowych ;)
UsuńPrzez ten przepis polubiłam kokosowy smak :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń